CBD-öljy ja unettomuus

 

Onko sinulla kokemuksia unettomuudesta? Varmasti kaikilla on joskus ollut. Väestötutkimustietojen perusteella n. kolmasosa suomalaisista aikuista kärsii erilaisista uniongelmista. Maailmalla tilastot ovat samaa luokkaa. Mikäli uniongelmat vaivaavat sinulle voi olla hyötyä lukea tämä sivu, koska aihe on juurikin CBD-öljy ja unettomuus. 

Tutkimusten ja yksittäisten ihmisten kokemusten mukaan CBD-öljy voi auttaa unettomuudesta kärsiviä. Monet käyttävät CBD-öljyä nimenomaan illalla nukahtamiseen, sekä saadakseen syvempää ja laadukkaampaa unta. Tässä tekstissä käydään läpi CBD-öljyn vaikutuksia elimistön sisäiseen kannabinoidijärjestelmään ja unettomuuteen.

CBD-öljy rentouttaa ja rauhoittaa

Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta laadukas uni on yksi oleellisimpia asioita, johon voi helposti vaikuttaa omilla valinnoillaan. Riittävä liikunta, monipuolinen ja terveellinen ruoka, sekä kyky rentoutua ja ovat tärkeitä avaimia hyvän unen takaamiseksi.  

CBD-öljy valmistetaan hampusta ja se sisältää kannabinoideja, joiden vaikutus koetaan usein rauhoittavana ja lihaksia rentouttavana. Sitä käytetäänkin laajasti maailmalla unettomuuteen ja esimerkiksi myös MS-taudin hoidossa lihasten jäykkyyden (spastisuus) helpottamiseen 1.

Hampusta saatavien kannabinoidien vaikutusta uneen on tutkittu jo ainakin 1970-luvulta lähtien. CBD-öljy sisältää luonnollisesti yli 100 kannabinoidia, joista tutkituimpia ovat CBD ja THC. Kannabinoidit kiinnittyvät elimistössä lähes kaikkialla oleviin kannabinoidireseptoreihin ja vaikuttavat sitä kautta kehon yleiseen tasapainotilaan.

Elintavoilla voi luonnollisesti vaikuttaa unen laatuun. Riittävä liikunta lisää elimistön sisäistä kannabinoidituotantoa, mutta kaikki eivät sitä voi syystä tai toisesta tarpeeksi harrastaa. Riittävän liikunnan lisäksi CBD-öljyn käytöllä voi vaikuttaa elimistön tasapainotilaa ylläpitävään sisäiseen kannabinoidijärjestelmään (endokannabinoidijärjestelmä), joka säätelee mm. uni-valverytmiä.

Mikä on unen merkitys ja kuinka paljon unta tulisi saada?

Laadukas uni mahdollistaa aivoille tarvittavan levon ja keholle mahdollisuuden puhdistua. Jos uniongelmat eivät vaivaa, niin asiaa tuskin kiinnittää liikaa huomiota. Uniongelmat saattavat hiipiä elämään joskus myös huomaamatta ja oman tilanteen ymmärtäminen, sekä mahdollisten ongelmien ennaltaehkäisy on tärkeää tehdä hyvissä ajoin.

Laadukasta unta olisi hyvä saada keskimäärin 6-9 tuntia joka yö, jotta keholle voi antaa mahdollisuuden tehdä tarvittavat tehtävät ja siten valmistautua uuteen päivään. Uneen liittyvät ongelmat voivat olla joko kroonisia tai lyhytkestoisempia kausia. Myös yöhikoilu ja toistuvat painajaiset lasketaan uniongelmiksi (2).

CBD:n annostelu unettomuuteen

Annostelemalla CBD-öljyä ennen nukkumaan menoa itselleen sopiva määrä voi helpottaa huomattavasti nukahtamista ja syventää unta. Sopiva annos löytyy kokeilemalla ja joidenkin tutkimusten mukaan liian pieni annos on saattanut hankaloittaa unen saantia, kun taas suurempi annos on helpottanut uniongelmia huomattavasti (3).

Korkealuokkaista CBD-öljyä löydät esimerkiksi tästä suomalaisesta verkkokaupasta.

CBD-öljy, stressi ja uni

Nykypäivänä erilaiset ympäristön stressitekijät vaikuttavat kaikkialla, joten on hyvä opetella rauhoittamaan mieli ja irroittamaan stressistä silloin kuin sitä ei tarvitse. Stressi ei ole pelkästään huono asia ja sitäkin tarvitaan, mutta kaikelle on aikansa ja paikkansa. Pitkässä juoksussa liiallinen stressi aiheuttaa hyvin todennäköisesti jonkinlaisia uniongelmia.

Vuoden 2018 tutkimuksen mukaan on todettu, että CBD:llä on stressiä vähentävä vaikutus. Mikäli kärsit stressistä ja koet, että sinulla on vaikeuksia rauhoittua ja irroittaa stressiä aiheuttavista ajatuksista, niin voit kokeilla CBD-öljyä avuksi.

CBD-öljyihin lisätään toisinaan myös muita unta parantavia yrttejä ja ominaisuuksia. Yksi tehokkaimmista yrteistä stressin ja unettomuuden hoitoon on ashwagandha, jota löytyy kaupoista jauheena, kapseleina, uutteina ja CBD-öljyihin lisättynä. CBD:n ja ashwagandhan vaikutukset tukevat toinen toisiaan ja auttavat elimistöä löytämään tasapainon haastavissakin tilanteissa.

Loppukommentti

Joillekin CBD-öljy ja kannabinoidit ovat täysin uusi ja mahdollisesti hämmentävä asia. Selvennyksen vuoksi kerrottakoon, että termit hamppu ja kannabis saattavat ilmentyä eri asiayhteyksissä luoden toisistaan hyvin erilaisia mielikuvia, vaikka kyseessä on sama kasvi. Usein hampulla viitataankin teolliseen hyötyhamppuun (Cannabis sativa), jonka THC-pitoisuudet ovat yleensä hyvin matalat tai lähes olemattomat, eikä se aiheuta päihtymystä sitä käytettäessä. Lääkekannabiksesta puhuttaessa liitetään se usein THC:tä reilummin sisältävään päihdyttävään lajiin (Cannabis indica). Kuitenkin esimerkiksi Virossa näitä molempia lajeja kutsutaan samalla nimellä “kanepi”.

Lähteet:

 

  1. Jessica Rice & Michelle Cameron.  2018. Cannabinoids for Treatment of MS Symptoms: State of the Evidence. https://link.springer.com/article/10.1007/s11910-018-0859-x.  Viitattu 29.09.2021
  2. CBD-öljy ja unettomuus. www-sivu. Hamppumaa.fi. https://hamppumaa.fi/cbd-oljy-ja-unettomuus/. Viitattu 29.09.2021
  3. Shannon S. ym. 2019. Cannabidiol in anxiety and sleep: a large case series https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30624194/.  Viitattu 29.09.2021