FINOLA – kotimainen öljyhamppulajike

 

Kotimainen Finola on Suomessa jalostettu öljyhamppulajike ja sitä viljellään pääsääntöisesti siementuotantoa varten. Finola eroaa ns. huumaavasta lääkekannabiksesta, siten että lajikkeen THC-pitoisuus (<0,2 %) on erittäin alhainen ja se noudattaa EU:n määräyksiä hyötyhampun viljelyyn liittyen. Lajike sopii erinomaisesti pohjoisiin olosuhteisiin ja siemenet ehtivät kypsyä valmiiksi Suomessakin (1).

Finola on rekisteröity EU:ssa vuonna 1999 ja lajike liitettiin EU:n hyväksyttyjen hamppulajikkeiden listalle vuonna 2003. Finola poistettiin listalta vuosien ajaksi vuonna 2006 liian myöhään otettujen näytteiden takia. Lajike palautettiin takaisin viralliselle tukikelpoisuuslistalle vuonna 2011 kun maa- ja metsätalousministeriön suorittamat kaksivuotiset kokeet osoittivat lajikkeen THC-pitoisuuksien pysyvän EU:n suositusten mukaisina, mikäli THC-näytteet tarkistetaan EU:n komission määritysten mukaisesti 45-65 päivää kylvöhetkestä. Suomessa näytteiden otosta vastaa MAVI (1).

Finola-lajikkeen siemensato vaihtelee vuotuisten olosuhteiden perusteella ollen keskimäärin noin 600-900 kiloa hehtaarilta. Siemen koko on n. 2,5 x 4,5 millimetriä. Tuhat siementä painaa noin 11,3 grammaa (1).

Siemenistä saadaan kylmäpuristamalla arvokasta hampunsiemenöljyä ja se sisältää erittäin paljon omega3– ja –6rasvahappoja. Öljynpuristuksen sivutuotteena saadaan siemenpuristetta eli siemenkakkua, joka on erittäin proteiinirikasta ja monikäyttöistä. Proteiinia puristeessa on noin 35% ja sitä voidaan käyttää myös rehuksi eläimillä (1). Parhaiten hampunsiementen ravintorikkauden saa hyötykäyttöön idättämällä siemenet ensin. Lue lisää aiheesta idätetyt hampunsiemenet.

Hamppu on erinomainen maanparannuskasvi ja myös Finolan vahvat paalujuuret auttavat muokkaamaan maaperää kuohkeammaksi. Puimisen jälkeen maaperä saa jäljelle jäävästä kasvimateriaalista hyödyllistä orgaanista lannoitetta. Lajike sopiikin erityisesti esiviljelykasviksi erilaisille juureksille ja lisäksi se edesauttaa kastematojen kantaa pelloilla. Suuren lehtibiomassan vuoksi Finola varjostaa tehokkaasti ja näin auttaa siten vähentämään rikkakasveja peltoalalla. Viljelyssä ei tarvita lainkaan mitään torjunta-aineita ja kukinnasta hyötyvät myös mehiläiset. Finola sopii hyvin esikasvina viljeltäväksi myös eri viljakasveille (1). Hamppu on myös luonnollisesti gluteeniton ja soveltuu siksi myös gluteenittomaan viljelykiertoon.

 

Lähteet:

 

1. Finola Oy, www-sivu. Finola.fi. Viitattu 2021.
https://finola.fi