Hamppu on yksi vanhimpia viljelykasveja, josta on valmistettu arvokasta hamppukuitua jo kauan. Nokkosen, ja pellavan ohella hamppu on ollu elintärkeä kasvi vaatteiden ja tekstiilien raaka-aineena. Hamppu jakaantuu useaan eri lajiin, joista cannabis sativa on kuituteollisuuden käyttämä kuituhamppu.

Mitkä ovat hamppuvaateteollisuuden suurimmat ongelmat?

 

Hamppukuidusta valmistettuja vaatteita on edelleen saatavilla, mutta niitä ei välttämättä ole yhtä laajasti saatavilla kuin muita vaatteita. Yksi syy tähän on se, että hamppu on suhteellisen kallis materiaali tuottaa ja käsitellä muihin materiaaleihin, kuten puuvillaan verrattuna. Lisäksi hamppuvaatteiden markkinat eivät ole olleet yhtä vakiintuneet kuin muiden vaatteiden markkinat, mikä voi vaikeuttaa valmistajien tuotemyyntiä. Toinen syy on se, että joissakin maissa on lakeja, jotka rajoittavat hampun viljelyä ja myyntiä, mikä voi vaikeuttaa valmistajien mahdollisuuksia saada hamppuvaatteiden valmistukseen tarvitsemiaan raaka-aineita.

 

Miksi hamppu on muita kuitumateriaaleja parempi vaihtoehto?

 

Hamppua pidetään kestävänä ja ympäristöystävällisenä vaihtoehtona muihin kuitukasvimateriaaleihin verrattuna useista syistä.

Ensinnäkin hamppu on erittäin nopeasti uusiutuva luonnonvara. Se kasvaa nopeasti ja se voidaan korjata useita kertoja vuodessa, mikä tekee siitä kestävämmän vaihtoehdon kuin muut kasvit, joiden kasvu kestää kauemmin tai jotka voidaan korjata vain kerran vuodessa.

Toiseksi hamppu vaatii vähemmän vettä kasvaakseen kuin muut viljelykasvit, kuten puuvilla, joka on erityisen paljon vettä käyttävä viljelykasvi. Tämä tarkoittaa, että hampun viljelyllä on pienempi ympäristövaikutus myös vedenkäytön kannalta.

Kolmanneksi hamppu on luonnostaan vastustuskykyinen tuholaisille ja eikä vaadi lainkaan torjunta-aineita, mikä tekee siitä kestävämmän vaihtoehdon maataloudelle.

Neljänneksi hamppukuitu on vahvaa ja kestävää, mikä tarkoittaa, että hampusta valmistetut vaatteet ja muut tuotteet kestävät todennäköisesti pidempään kuin muista materiaaleista valmistetut. Hamppukuitu on pitkäikäinen ja kestää myös kosteutta. Hamppukangas  ei nukkaannu yhtä helposti kun moni muu materiaali ja se pehmenee ajan saatossa miellyttävän tuntuiseksi. Nykypäivän teknologian avulla hampukankaasta voidaan tehdä puuvillaakin paremmin hengittävää ja pehmeämpää materiaalia. Hamppu on luontaisesti resistentti materiaali homeille ja se tarjoaa samalla myös suojan auringon UV-säteilyille. (1)

Hamppukuitu on kaikista vahvin luonnonkuitu ja se on jopa terästäkin vahvempaa verrattaessa hampun ja teräksen puritus- ja vetolujuutta (2). 

Lopuksi hamppu on biohajoavaa ja voidaan kierrättää helposti, mikä tekee siitä ympäristöystävällisemmän vaihtoehdon kuin synteettiset kuidut, kuten polyesteri, jotka on johdettu petrokemian tuotteista ja jotka kestävät satoja vuosia biohajoamisessa.

 

Mikä on suurin pullonkaula hamppuvaatteiden valmistuksessa ja käytössä?

 

Yksi mahdollinen pullonkaula hamppuvaatteiden valmistuksessa ja käytössä on hamppukuitujen käsittelyyn tarvittavan infrastruktuurin ja teknologian puute. Hamppukuidut ovat vahvempia ja kestävämpiä kuin puuvilla, mutta niitä on myös vaikeampi käsitellä ja kehrätä langaksi. Tämä infrastruktuurin puute voi johtaa korkeampiin kustannuksiin ja hamppuvaatteiden rajoitettuun saatavuuteen. Lisäksi hampun viljely on edelleen laitonta joissakin maissa, mikä vaikeuttaa markkinoiden luomista hamppuvaatetuotteille.

 

Hamppulankaa ja hamppua.

Värjättyä hamppunarua.

 

Mitä tekstiilituotteita hampusta voidaan valmistaa?

 

Hamppukuidut tunnetaan myös vahvoina ja kestävinä, joten ne sopivat tuotteisiin, jotka vaativat vahvaa ja pitkäikäistä materiaalia.

Hampusta voidaan valmistaa erilaisia tekstiilituotteita, mukaan lukien:

 • Vaatteet: Hampusta voidaan valmistaa paitoja, housuja, mekkoja ja muita hamppuvaatteita.
 • Kangas: hamppukangasta voidaan käyttää verhoilussa, verhoissa ja muissa kodintekstiileissä.
 • Matot, ryijyt ja huovat: hamppukuiduista voidaan valmistaa kestäviä ja laadukkaita hamppumattoja, -ryijyjä sekä -huopia.
 • Vuodevaatteet: hamppukuiduista voidaan valmistaa mm. lakanoita, tyynyliinoja ja peittoja.
 • Pyyhkeet: hamppukuiduista voidaan valmistaa pitkäikäisiä, imukykyisiä ja nopeasti kuivuvia pyyhkeitä.
 • Lanka ja narua: hamppukuiduista voidaan kehrätä hamppulankaa, josta voidaan valmistaa monenlaisia neule- ja virkkaustuotteita, sekä hamppunarua.
 • Paperi: hamppukuiduista voidaan valmistaa paperituotteita, kuten kirjoja, paperitavaroita ja ekologisia ja hygienisiä pakkausmateriaaleja.
 • Teollisuustuotteet: hamppukuiduista voidaan valmistaa erilaisia teollisuustuotteita, kuten hamppuköyttä, hamppulankaa ja hamppukangasta.

 

Mitkä ovat hamppuvaatteiden tulevaisuuden näkymät? Tuleeko hamppu takaisin?

 

Perimmäinen syy hampun viljelyn vähenemiseen johtuu suurelta osin siitä, että hamppu yhdistettiin marihuanan kanssa ja sen viljely kiellettiin monissa maissa, mukaan lukien Yhdysvalloissa, 1900-luvulla. Tämä johtui siitä, että hamppu ja marihuana ovat molemmat kannabiskasvin lajikkeita ja ne näyttävät samanlaisilta, mutta hamppu sisältää erittäin vähän THC:tä, psykoaktiivista yhdistettä, joka aiheuttaa marihuanan käyttöön liittyvän päihtymyksen eli ”pilven”. Tämän vuoksi vanhana perinnekasvinakin tunnettua hamppua pidettiin usein mahdollisena marihuanan lähteenä ja siksi se kiellettiin yhdessä marihuanan kanssa.

Toinen syy hampun viljelyn vähentymiseen on se, että synteettisiä kuituja, kuten nailonia ja polyesteriä, kehitettiin ja niistä tuli suositumpia, mikä teki hampun viljelijöille vähemmän taloudellisesti kannattavaa.

Viime vuosina monet maat ovat kuitenkin alkaneet laillistaa uudelleen hampun viljelyä teollisiin ja kaupallisiin tarkoituksiin, ja kiinnostus hamppua kohtaan on herännyt uudelleen erityisesti kestävänä ja ympäristöystävällisenä viljelykasvina.

On syytä huomata, että vaikka useat maat ovat laillistaneet hampun viljelyn, teollisuudella on edelleen haasteita sääntelyn, siementen genetiikan, sertifioinnin ja markkinoille pääsyn suhteen. Tämä voi vaikeuttaa hampun viljelyä viljelijöiden ja valmistajien mahdollisuutta saada hampputuotteiden tuotantoon tarvitsemiaan raaka-aineita.

 

Millä keinoilla hampputekstiilien uusi kukoistus voisi tapahtua?

 

 1. Valtion tuki: Hallitukset voisivat tarjota taloudellista ja teknistä apua maanviljelijöille, valmistajille ja tutkijoille auttaakseen heitä ratkaisemaan hampun kasvatuksessa, jalostuksessa ja tuotannossa ilmenevät haasteet.
 2. Tutkimus ja kehitys: Tarvitaan lisää tutkimusta ja kehitystä hampun viljely- ja jalostustekniikoiden tehokkuuden ja laadun parantamiseksi, mikä tekee siitä taloudellisesti kannattavampaa viljelijöiden ja valmistajien kannalta.
 3. Markkinointi ja myynninedistäminen: Teollisuus voisi hyötyä enemmän keskittymisestä markkinointiin ja myynninedistämiseen kuluttajien tietoisuuden ja hampputuotteiden kysynnän lisäämiseksi.
 4. Vähittäiskaupan ja verkkonäkyvyyden lisääminen: Lisäämällä hampputuotteiden saatavuutta vähittäiskaupoissa ja verkossa se voi auttaa kuluttajia löytämään hampputuotteet helpommin ja ostamaan niitä.
 5. Koulutus: Kuluttajien, maanviljelijöiden, valmistajien ja lainsäätäjien valistaminen hampun ympäristö- ja taloudellisista eduista voisi auttaa muuttamaan käsityksiä ja lisäämään teollisuuden tukea.
 6. Yhteistyö: Maanviljelijöiden, valmistajien, tutkijoiden ja valtion virastojen välinen yhteistyö voisi auttaa tunnistamaan ja vastaamaan alan kohtaamiin haasteisiin ja nopeuttamaan sen kasvua.
 7. Uusien tuotteiden kehittäminen: Hampusta valmistettujen uusien ja innovatiivisten tuotteiden, kuten huipputeknisten kankaiden, komposiittien ja muiden eri sovelluksissa käytettävien materiaalien, kehittäminen voisi auttaa lisäämään hampun kysyntää ja luomaan uusia mahdollisuuksia teollisuudelle.

 

LÄHTEET:

 

 1. https://luonnonvaate.fi/materiaalit/hamppu/
 2. https://hempfoundation.net/is-hemp-really-stronger-than-steel-how/
 3. https://www.hempastic.lt/