Migreeni on tavallisesta päänsärystä poikkeava oireyhtymäksi luokiteltu sairaus, mutta päänsärky on hyvin yleinen vaiva, josta kärsii säännöllisesti arviolta joka toinen ihminen.
Päänsärky voi johtua monesta eri syystä ja toisinaan taustalla on tapaturma, sairaus tai vamma, mutta yleisimmin päänsärkyä aiheuttaa mm. stressi, liian vähäinen nesteytys, mineraalien puute, kuukautiskierto tai liiallinen ruudun tuijottelu ja sisällä kököttäminen.
Pääkivun ja migreenin taustalla on aina trigeminovaskulaarisen reitin yliaktivoituminen. (1,2)
Migreeni on yllättävän yleinen
Migreeni on lamauttavia oireita aiheuttava sairaus, jota kutsutaan aurattomaksi tai auralliseksi migreeniksi. Se on yleisempää naisilla kuin miehillä ja kaikista ihmisistä sitä sairastaa noin joka kymmenes. Migreeni on oletettavasti aivorungon kautta vaikuttava etenevä neurologinen oireyhtymä, mutta sen synnystä tiedetään varsin vähän.
Migreenin oireet ovat voimakas, usein toispuoleinen päänsärky ja sen yhteydessä esiintyvät muut oireet kuten pahoinvointi, valonarkuus ja näköhäiriöt. Aurallisessa migreenissä näköhäiriöt ovat tyyppillisiä, mutta aurattomassa migreenissä niitä ei esiinny lainkaan. (3)
Migreenikohtauksia voi yrittää ennaltaehkäistä välttämällä niitä asioita, jotka yleensä laukaisevat kohtauksia. Kirkas kevätaurinko, hälinä, virheellinen työasento tai väärä tyyny ovat pieniä, mutta merkityksellisiä tekijöitä ja jokainen migreenistä kärsivä kentien huomaa ne seikat, jotka omaa migreeniä laukaisevat.
Päänsärky / pääkipu
Päänsäryn oireina on kipu päänalueella, väsymys ja joskus myös pahoinvointi.
Mikäli päänsärkyä esiintyy usein, on hyvä miettiä mikä sitä mahdollisesti aiheuttaa, sillä sen syyt saattavat olla hyvin helposti korjattavissa. On helppo aloittaa ulkoilun lisäämisellä arkeen ja katsoa lautaselle ravintopitoista ruokaa jonka avulla korjata mahdollisia mineraalien puutoksia. Hyville yöunille kannattaa varata aikaa ja tarkistaa että tyynyt ovat sellaisia jotka eivät aiheuta jäykkyyttä niskaan. Sisäilman laatu on myös yksi päänsärkyä lisäävä tekijä ja siksi riittävä ilmanvaihto on hyvä ottaa huomioon. Myös jatkuva kiire ja stressi saattaa aiheuttaa pääkipua.

CBD-öljy saattaa lievittää päänsärkyyn ja migreeniin liittyviä oireita.
CBD:tä migreeniin ja päänsärkyyn
Päänsärkyä CBD-öljy saattaa lievittää joissakin tapauksissa, mutta migreeniin sillä on kokemusten ja tutkimusten mukaan kohtauksia helpottavia ja niitä vähentäviä vaikutuksia. (3)
CBD-öljy saattaa helpottaa migreenistä kärsivän oloa myös yleisellä tasolla, sillä CBD:llä on vaikutuksia mm. pahoinvointiin, stressiin, uneen ja ahdistukseen.
Endokannabinoidijärjestelmän osuus pääkipuun ja migreeniin
Endokannabinoidijärjestelmä on kaikkien ihmisten ja eläinten elimistöä tasapainottava järjestelmä, joka liittyy oleellisesti lähes kaikkeen mitä elimistössä tapahtuu. Endokannabinoidijärjestelmään kuuluu endokannabinoidit, kannabinoidireseptorit ja niitä hajottavat entsyymit.
Endokannabinoidit óvat sisäsyntyisiä, tarpeeseen muodostuvia kannabinoideja, jotka vastaavat pääosin niiden reseptoreihin CB1 ja CB2. Tutkimusten mukaan migreenin aikana CB1-reseptoria koodaava geeni vähentyy ja sitä kautta endokannabinoidien tuotanto häiriintyy.
Migreenistä kärsvillä, erityisesti naisilla, on havaittu endokannabinoidi anandamidin hajottamisesta vastaavan FAAH-entsyymin ylituotantoa. Anandamidin määrä vähenee, koska sitä hajottavaa entsyymiä on suhteessa liikaa. (1) Tutkimusten mukaan migreeniin liittyy aina matalat anandamiditasot.
Myös serotoniinin liiallinen vapautuminen verihiutaleista saattaa vaikuttaa migreeniin syntymiseen. Kannabinoidit, kuten CBD, tasaavat verihiutaleiden toimintaa ja näin ollen estävät serotoniinin vapautumista migreenin aikana. (1)
Endokannabinoidien vaikutukset neurologisiin – ja verisuonijärjestelmiin osoittavat niiden vaikuttavan useiden migreenistä vastaavien toimintojen säätelyyn. (1,2)
Magnesiumista apua migreenin hoitoon
Useat migreenistä kärsivät ihmiset ovat saaneet apua kohtauksiin magnesiumista. Kaikista välttämättömistä mineraaleista magnesium on kalsiumin ohella olennaisia aineita, joiden riittävästä saannista kannattaa pitää huolta joka tapauksessa. (4). Magnesiumin muotoja on monenlaisia, joista parhaina pidetään magnesiumglysinaattia. Glysinaatti imeytyy tehokkaasti ilman haittavaikutuksia.
Lähdeluettelo
- The Use of Cannabis for Headache Disorders – PMC
- Clinical Endocannabinoid Deficiency Reconsidered: Current Research Supports the Theory in Migraine, Fibromyalgia, Irritable Bowel, and Other Treatment-Resistant Syndromes
- Medical Cannabis, Headaches, and Migraines: A Review of the Current Literature – PMC
- Migreenin hoito ilman lääkkeitä: Magnesium, B2-vitamiini ja ubikinoni voivat auttaa.
Viimeisimmät kommentit