Hygieniahypoteesi ei ole pelkkä iltapäivälehtien huhupuhe vaan todellinen haaste, joka liittyy varhaislapsuuden ylisiistiin ympäristöön. Terveelliset ja turvalliset bakteerit ja mikrobit ovat vaihtuneet kemikaaleilla puhdistettuun elinympäristöön jossa luonnollinen immuniteetti ei välttämättä pääse muodostumaan vahvaksi ja otollinen alusta autoimmuunisairauden puhkeamiselle pääsee syntymään. (1)

 

Autoimmuunisairaudet yleistyvät kovaa vauhtia ja ne ovat seurausta monesta syystä, myös tuosta hygieniahypoteesiksi kutsutusta ilmiöstä. Arviolta n. 5% hyvinvointivaltioiden väestöstä sairastaa jonkinlaista autoimmuunisairautta ja niitä tunnetaan jo yli 100 erilaista. 

 

Immuniteetti rakentuu jo varhaislapsuudessa

 

Immuniteetti on mielenkiintoinen kokonaisuus, josta vastaavat useat kehon järjestelmät yhdessä. Siihen kuuluvat kaikki elimistön puolustus- ja suojausjärjestelmät jotka ovat vastuussa ulkoisten haittojen torjunnasta. Immuunijärjestelmät jakavat kaiken kehossa liikkuvan joko turvalliseksi tai vaaralliseksi, esimerkiksi bakteerit, loiset ja mikrobit. 

 

Kun vauva syntyy, sen immuniteetti on vielä ihan olematon. On tärkeä suojata vastasyntynyt mm. sairauksilta ja liian kylmältä ilmalta. Immuniteetin rakennus alkaa äidinmaidosta ja vahvistuu jo vauva-aikana elinympäristön olosuhteista. Usein konttaavaa lasta kielletään maistelemasta multaa ja pinnat pyritään pitämään siisteinä jottei vauva liikkuisi pölyn keskellä, mutta tosiasiassa nämä ovat tärkeitä palikoita immuniteetin rakentumisen kannalta. On suorastaan terveellistä nuolaista käpyä ja nuohota junan lattioita, sillä mitä enemmän pieni lapsi kohtaa erilaisia mikrobeita ja bakteereita, sitä vahvemmaksi immuniteetti muodostuu. Myös liiallinen kylpeminen ja saippuoiden käyttö vaikuttavat alentavasti immunitettiin, sillä iho on tärkeässä roolissa vahvan immuniteetin rakentumisessa. Tietysti maalaisjärki tässäkin, lasta ei tarvitse uittaa paskassa tai imuria unohtaa kaappiin, ainoastaan ylihygienisyyttä ja liiallista kemikaaleilla siivoamista on syytä välttää, ehkä antaa lapsen joskus maistaa jopa hiekkaa…

 

Autoimmuunisairaus on häiriö immuunijärjestelmissä

 

Yksinkertaisesti ajateltuna immuunijärjestelmä toimii joko lymfosyyttien tai veressä kiertävien vasta-aineiden avulla. Nämä tunnistavat ja tuhoavat taudinaiheuttajat, mutta joskus tähän toimintaan saattaa tulla häiriö. Lievimmillään häiriö aiheuttaa mm. allergioita ja astmaa, mutta mikäli häiriö on laajempi, sen seurauksena kehittyy autoimmuunisairaus. (1,2) 

 

Lapsuudessa rakennettu immuniteetti saattaa laskeutua hetkellisesti esimerkiksi sairastelun vuoksi tai alentua pysyvämmin epäterveellisten elintapojen seurauksena. Immuniteetin vahvistaminen ei kuitenkaan koskaan ole liian myöhäistä tai turhaa, päinvastoin. Sitä voi vahvistaa jokapäiväisillä valinnoilla jotka liittyvät yleisterveyteen ja hyvinvointiin. Ravitseva monipuolinen ruokavalio, sopiva määrä liikettä ja mahdollisimman vakaa mielenterveyden tila edistävät vahvaa immuniteettia. 

 

Immuunijärjestelmät kääntyvät kehoa vastaan

 

Immuunista vastaavissa järjestelmissä ilmenevä häiriö on syyllinen autoimmuunisairauden puhkeamiseen. Elimistön puolustus ei jostain syystä erota taudinaiheuttajaa omista soluista ja kudoksista ja järjestelmät kääntyvät elimistöä vastaan tulehdusreaktion muodossa (2). Sairauden puhkeamisen taustalla on yleensä jokin ulkoinen taudinaiheuttaja ja sen syntyä edistävät myös perintötekijät. 

 

Yleisimpiin autoimmuunisairauksiin luetaan nivelreuma ja kilpirauhasen toimintahäiriöt. Astma, keliakia, krooninen väsymysoireyhtymä ja iho-ongelmat kuten psoriasis, ovat kaikki myös autoimmuunisairauksia. Autoimmuunisairauksia on paljon erilaisia ja ne voivat olla voimakkuudeltaan mitä vain lievästä elämää vakavasti hankaloittaviin. 

 

Paras keino ehkäistä autoimmuunisairauksia on pitää hyvä huoli immuniteetistä jo lapuudesta lähtien ja vahvistaa sitä terveydestä huolehtimalla läpi elämän.  

 

Endokannabinoidijärjestelmä on immuniteetin taustalla

 

Kaikkia elimistön lukuisia prosesseja tasapainottava endokannabinoidijärjestelmä, on tietysti myös immuunista vastaavien järjestelmien tasaaja ja taustavoima. Endokannabinoidijärjestelmällä on tärkeä rooli solujen välisessä viestinnässä myös immuunisoluissa. (3,4,5)

 

Endokannabinoidit

 

Tunnetuimmat endokannabinoidit anandamidi ja 2-AG ovat tärkeitä immunomodulaattoreita. Ne aktivoivat ja estävät immuunijärjestelmän toimintaa tarpeen tullen ja immuunijärjestelmiin kuuluvat solut kuljettavat ja hajottavat kannabinoideja, sekä  ilmentävät molempia tunnettuja kannabinoidireseptoreita. (5)

 

Reseptorit

 

Endokannabinoidijärjestelmään lasketaan kuuluviksi kaksi elimistössä toimivaa reseptoria, CB1 ja CB2-reseptorit. Immuniteetista vastaavissa elimissä ja kudoksissa esiintyy pääasiassa CB2-reseptoria, jopa 100-kertaisesti CB1-reseptoriin verraten. CB2-reseptorin on huomattu estävän tulehduksia erilaisissa tulehdussairauksissa ja aktivoituessaan ne säätelevät myös immuunisolujen siirtymistä ja niiden määrää. (6)

Kädessä pullo autoimmuunisairauksia hoitavaa CBD-öljyä.

CBD-öljystä saattaa olla iso apu autoimmuunisairauksien hoidossa.

 

 

Immunosuppressiivinen CBD-öljy 

 

Usein autoimmuunisairauksia hoidetaan immunosuppressiivisin lääkkein, mikä tarkoittaa sitä, että yliaktiivinen immuniteettijärjestelmä rauhoitetaan tarkoituksella. CBD:llä on tutkimusten mukaan lukuisia terapeuttisia ominaisuuksia ja yksi näistä on immunosuppressiivisuus, eli immuniteettia alentava vaikutus. CBD-öljy rauhoittaa elimistön tulehdusta ja etenkin tulehduksellisiin autoimmuunisairauksiin kuten MS-tautiin, sillä on positiivinen vaikutus. Ms-tautia ja CBD:tä sen hoidon tukena on tutkittu ja käytetytkin laajasti hyvin tuloksin ja siitä voi lukea tästä artikkelista lisää. 

 

Täyden spektrin CBD-öljy sisältää myös muita tehoaineita

 

Fytokannabinoideihin kuuluva CBG eli kannabigeroli omaa CBD:n tavoin tulehduksia estäviä vaikutuksia ja se vaikuttaa myönteisesti immuunisolujen toimintaan. (6)

 

Hampussa on lukuisia erilaisia yhdisteiden ryhmiä, joista kannabinoidien lisäksi yksi on terpeenit. Terpeenit ovat pääasiassa hampun tuoksusta vastaavien tekijöiden takana, mutta niillä on todettu olevan myös hoitavia ominaisuuksia. 46D-limoneeni saattaa ehkäistä tulehduksia, Gammaterpinit vaikuttavat tulehdusta edistävien solujen toimintaan ja karofyllenit ovat antimikrobisia, antioksidanttisia ja tulehdusta estäviä eli anti-inflammatorisia. (6)

 

Lähdeluettelo

 

  1. Elimistön vastustuskyky (immuniteetti) – Terveyskirjasto
  2.  Autoimmuunisairaudet – Terveyskirjasto.
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=Kaplan%20BL%5BAuthor%5D. Cannabis,
  4. the Endocannabinoid System and Immunity—the Journey from the Bedside to the Bench and Back – PMC.
  5. Endocannabinoids and immune regulation – PMC.
  6. Cannabis and Autoimmunity: Possible Mechanisms of Action – PMC